ΠΟΛΥΓΩΝΟΜΕΤΡΙΑ


Η πρώτη οθόνη που εμφανίζεται είναι ο πίνακας στάσεων πολυγωνομετρίας.

Αν πατήσουμε το δεξί πλήκτρο του ποντικιού εμφανίζεται ο πίνακας των Φύλλων και Τριγωνομετρικών της Ελλάδας απ' όπου μπορούμε να περάσουμε αυτόματα ένα τριγωνομετρικό στον πίνακα στάσεων (Αντιγραφή).

 

Από την οθόνη αυτή (Μετρήσεις Πολυγωνομετρίας - Επιλογή στάσεων), μπορούμε να επιλέξουμε στάσεις για αυτόματη επίλυση οποασδήποτε όδευσης (Γενική Περίπτωση οδεύσεων).
Οι γραμμές που συνδέουν τις στάσεις έχουν πράσινο χρώμα αν έχουν παρθεί αμφότερες μετρήσεις και καφέ αν έχουν παρθεί μετρήσεις από μία εκ των δύο στάσεων. Για την εποπτεία των μετρήσεων τσεκάρουμε το πλήκτρο 'παρατηρήσεις' οπότε (μετά από regen) εμφανίζεται πίνακας με τις μετρήσεις της μιάς φοράς.
Τέλος παρέχεται η δυνατότητα για δημιουργία αρχείου dxf με το διάγραμμα πολυγωνομετρίας.

Αυτόματη επίλυση οδεύσεων (Γενική περίπτωση)
Αφού τελειώσουμε την επιλογή των στάσεων που εμφανίζονται στη λίστα (ins/del = παρεμβολή/διαγραφή στάσης), πατώντας το 'Τελος' επιλύουμε οδεύσεις όλων των περιπτώσεων όπως:
α. Εξαρτ.οδευσ. με γνωστά 2 σημ. αρχής & 2 σημ. τέλους
β. Εξαρτ.οδευσ. με γνωστά 1 σημ. αρχής & 1 σημ. τέλους
γ. Εξαρτ.οδευσ. με γνωστά 2 σημ. αρχής & 1 σημ. τέλους
δ. Εξαρτ.οδευσ. με γνωστά 1 σημ. αρχής & 2 σημ. τέλους
ε. Ανεξαρτ.οδευσ. με γνωστά 2 σημ.αρχής
στ. Ανεξαρτ.οδευσ. με γνωστά 2 σημ.τέλους
ζ. Ανεξαρτ.οδευσ. με γνωστά 1 σημ.αρχής & γων.διευθ.
η. Ανεξαρτ.οδευσ. με γνωστά 1 σημ.τέλους & γων.διευθ.

Εκλογή στάσεων πολυγωνικής όδευσης
Κατά την επίλυση, το πρόγραμμα ανιχνεύει τα παρακάτω :
α. Το είδος της όδευσης που προκύπτει από τα δεδομένα των στάσεων, που υπάρχουν στο αρχείο και μας ενημερώνει για την κατηγορία της όδευσης.
β. Εμφανίζει τις τιμές των γωνιών όλων των κορυφών της όδευσης που επιλέξαμε εφόσον υπάρχουν στο αρχείο ή προκύπτουν από οποιοδήποτε συνδιασμό προσθαφαιρέσεων.
Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορές σε διευθύνσεις γωνιών μεγαλύτερες από 5c, αναφέρονται στην οθόνη αλλά μπορούμε να δούμε τις προβληματικές στάσεις στο αρχείο MOD.ERR.
γ. Εμφανίζει τις τιμές των πλευρομετρήσεων της όδευσης εφόσον υπάρχουν (Aller - Retour) , τη διαφορά τους και το μέσο όρο τους.
Οι περιπτώσεις (β,γ,δ) επιλύονται συνορθώνοντας μόνο το γραμμικό σφάλμα της όδευσης διότι σε αυτές τις κατηγορίες της όδευσης δεν εντοπίζεται το τυχόν γωνιακό σφάλμα της.
Στις περιπτώσεις (γ,δ) αν θέλουμε να κάνουμε έλεγχο κλεισίματος της γωνίας διεύθυνσης μπορούμε να πληκτρολογήσουμε αντί του μήκους της τελευταίας πλευράς το σύμβολο <*> και αφού είμαστε ικανοποιημένοι να επανεπιλύσουμε την όδευση πληκτρολογώντας την κανονική τιμή της τελευταίας πλευράς της όδευσης.

Εξαρτημένη όδευση

Θεωρούμε εξαρτημένη όδευση εκείνη που αρχίζει από δύο γνωστά τριγωνομετρικά στην αρχή της και καταλήγει σε δύο γνωστά στο τέλος.
Σ'αυτή τη περίπτωση επιλύονται και οι κλειστές οδεύσεις. Για τις στάσεις οργάνου και εξάρτησης, οι συντεταγμένες καλούνται από το αρχείο αν υπάρχουν, διαφορετικά εισάγονται από το πληκτρολόγιο.
Τέλος έχουμε τη δυνατότητα αρχειοθέτησης της συγκεκριμένης όδευσης για μελλοντική χρήση. Συγχρόνως αρχειοθετούνται οι τελικές συντεταγμένες στο γενικό αρχείο των στάσεων.
Στην εξαρτημένη όδευση, ανάλογα με την κατηγορία της, βρίσκει τα επιτρεπόμενα γραμμικά και γωνιακά σφάλματα. Αν η όδευση που επιλύουμε έχει μεγαλύτερα σφάλματα, το πρόγραμμα ψάχνει και βρίσκει τις πιθανότερες λανθασμένες γωνίες και πλευρές της όδευσης, όπου υπάρχει δυνατότητα διορθώσεως των δεδομένων.

 

 

Ανεξάρτητη όδευση
Θεωρούμε ανεξάρτητη την όδευση που αρχίζει είτε από δύο γνωστές στάσεις με γνωστές συντεταγμένες, είτε από μία γνωστή στάση (την πρώτη) και γνωστή τη γωνία διεύθυνσης προς τη δεύτερη στάση.

 

Το πρόγραμμα ταξινομεί όλες τις στάσεις και τις παρουσιάζει με απόλυτη αλφαβητική σειρά, βάζοντας με την σειρά πρωτεραιότητας που ακολουθεί (πρώτα αριθμούς, ύστερα λατινικούς χαρακτήρες και στη συνέχεια ελληνικούς χαρακτήρες). Συγχρόνως απομακρύνει από το αρχείο όσες στάσεις έχουν καταχωρηθεί πάνω από μία φορά ή είναι για διαγραφή.

 

 

 

ΥΨΟΜΕΤΡΙΑ

Επίλυση χωροσταθμίσεων με Ο - Ε
Επιλύονται οι χωροσταθμίσεις των οποίων έχουμε μετρήσει οπισθοσκοπεύσεις, εμπροσθοσκοπεύσεις και σημείων ΜΕΤΑΞΥ.
Αν έχουμε και τις αποστάσεις μεταξύ των σημείων, τις εισάγουμε στην αντίστοιχη στήλη εκτός από τα σημεία τα οποία υπολογίζονται σαν ΜΕΤΑΞΥ.
Στις εξαρτημένες χωροσταθμίσεις το πρόγραμμα μας ενημερώνει για το σφάλμα της συγκεκριμένης χωροστάθμισης και το αντίστοιχο επιτρεπόμενο. Επίσης μας δίνει την δυνατότητα αλλαγής των δεδομένων και επανεπίλυσης της χωροστάθμισης με τα διορθωμένα στοιχεία.
Αν έχουμε μετρήσει και επιστροφή τότε εισάγουμε με τον ίδιο τρόπο τις μετρήσεις και στη συνέχεια μας υπολογίζει τους μέσους όρους των Repers (Μετάβασης Επιστροφής) που μας ενδιαφέρουν και τα αρχειοθετεί εφόσον το επιθυμούμε.

Επίλυση με Δh (τριγωνομετρική υψομετρία)
Η μεθοδολογία επίλυσης είναι ίδια με την προηγούμενη παράγραφο με την μόνη διαφορά ότι αντί να εισάγουμε μετρήσεις Ο,Ε εισάγουμε απευθείας τις Υψομετρικές διαφορές Δh μεταξύ των σημείων. Δεν υπάρχει βέβαια δυνατότητα επίλυσης σημείων ΜΕΤΑΞΥ.
Αν θέλουμε να εισάγουμε τα στοιχεία από τις μετρήσεις πολυγωνομετρίας, πατάμε με το αριστερό του ποντικιού την 'Ενημέρωση'. Με το δεξί στο ίδιο κουμπί ενημερώνουμε τον πίνακα με τα όσα υψόμετρα υπάρχουν στο αρχείο.
Οταν έχουμε γνωστά τα υψόμετρα στην αρχή και στο τέλος της χωροσταθμικής όδευσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τις αποστάσεις μεταξύ των Repers για την αναλογική συνόρθωση των υψομετρικών διαφορών.

Επανεπίλυση οδεύσεων
Μπορούμε να επανεπιλύσουμε αρχειοθετημένες οδεύσεις ή να επιλύσουμε υψομετρικά εκείνες που έχουμε ήδη επιλύσει οριζοντιογραφικά.

 

 

ΤΑΧΥΜΕΤΡΙΑ

Ολες οι σχετικοί υπολογισμοί γίνονται μέσα από τους δύο πίνακες που ακολουθούν:

Μπορούμε να κάνουμε εισαγωγή Νέας στάσης, διορθώσεις στάσεων και ταχυμετρικών και φυσικά να δούμε και να αναζητήσουμε στάσεις και ταχυμετρικά.
Νέα στάση:
Σ'αυτό το σημείο έχουμε την δυνατότητα εκλογής του οργάνου με το οποίο έγινε η αποτύπωση:
1. Χρήση σταδίας
2. Χρήση μετροταινίας
3. Χρήση E.D.M. (Ηλεκτρομαγνητικό)
4. Χρήση καταγραφικού

 


Απόσταση μεταξύ σκοπευτικών αξόνων των οργάνων
Υψη σκόπευσης στο ακόντιο ανάλογα με την εταιρία

 

Στην επιλογή του EDM έχουμε τις παρακάτω περιπτώσεις:
α) Με μη παράλληλους σκοπευτικούς άξονες και ανεξάρτητη περιστροφή.
β) Με παράλληλους σκοπευτικούς άξονες, ανεξάρτητη περιστροφή και το ύψος σκόπευσης να μετριέται μέχρι τον στόχο και όχι το πρίσμα. (Π.χ. WILD).
γ) Με παράλληλους σκοπευτικούς άξονες, ανεξάρτητη περιστροφή και το ύψος σκόπευσης να μετριέται μέχρι το πρίσμα και όχι τον στόχο. (Π.χ. SOΚKISHA, TOPCON).
δ) Με παράλληλους σκοπευτικούς άξονες, ενσωματωμένα όργανα (ταχύμετρο, EDM) και το ύψος σκόπευσης να μετριέται μέχρι τον στόχο και όχι το πρίσμα. (Π.χ. WILD). Εδώ περιλαμβάνονται και οι γεωδαιτικοί σταθμοί.
ε) Με παράλληλους σκοπευτικούς άξονες, ενσωματωμένα όργανα (ταχύμετρο, EDM) και το ύψος σκόπευσης να μετριέται μέχρι το πρίσμα και όχι τον στόχο. (Π.χ. SOΚKISHA, TOPCON). Εδώ περιλαμβάνονται και οι γεωδαιτικοί σταθμοί.

Η επιλογή της μετροταινίας μας παρέχει τη δυνατότητα να μετράμε με την μετροταινία κεκλιμένες ή οριζόντιες αποστάσεις από τον άξονα περιστροφής του τηλεσκοπίου προς το ταχυμετρικό σημείο.

 

Καταγραφικό:
Με την χρήση του καταγραφικού γίνεται άμεσα το πέρασμα των μετρήσεων από το καταγραφικό στο πρόγραμμα και γίνεται άμεσα η επεξεργασία. Υπάρχει η δυνατότητα για σύνδεση με οιοδήποτε καταγραφικό (είτε αυτόνομο, είτε ενσωματωμένο στο όργανο).

(Διάφορες περιπτώσεις οργάνων)

 

(Χειροκίνητη εισαγωγή δεδομένων ταχυμετρίας)

 

 

 

 

ΕΜΒΑΔΟΝ ΜΕ ΟΡΘΟΓΩΝΙΕΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ

To πρόγραμμα παρέχει τη δυνατότητα υπολογισμού του εμβαδού από δεδομένα αρχείου ή πληκτρολογώντας συν/νες Χ,Υ. Η εισαγωγή των σημείων γίνεται με την φορά που επιθυμεί ο χρήστης. Στο τέλος, δεν πληκτρολογούμε εκ νέου την πρώτη κορυφή του οικοπέδου.
Στον υπολογισμό από δεδομένα αρχείου έχουμε τη δυνατότητα να εισάγουμε και σημεία τα οποία είναι εκτός αρχείου.
Αφού ολοκληρωθεί η εισαγωγή δεδομένων, υπολογίζει το εμβαδόν και μας εμφανίζει στην οθόνη την εμβαδομετρημένη έκταση, τις συν/νες, τις πλευρές και την περίμετρο της έκτασης.
Εχουμε τη δυνατότητα αρχειοθέτησης (για μελλοντική διανομή), πλήρως συμβατή με το πρόγραμμα GGCAD.


 

ΕΜΒΑΔΟΝ ΜΕ ΤΡΙΓΩΝΑ


Μας παρέχει την δυνατότητα υπολογισμού εμβαδών με τις τρεις πλευρές α,β,γ τριγώνου και αθροίζει τα επί μέρους τρίγωνα για να μας εμφανίσει στο τέλος την τελική τιμή εμβαδομέτρησης της μετρημένης έκτασης προσθέτοντας τα επί μέρους τρίγωνα. Για τον υπολογισμό του εμβαδού εφαρμόζεται ο τύπος του Ηρωνα και η συνθήκη ελέγχου κατασκευής τριγώνου.
Αν κάποιος διαθέτει και το πρόγραμμα αποτύπωσης με μετροταινία, μπορεί να εισαγάγει εκεί τις πλευρομετρήσεις, οι οποίες μετατρέπονται σε ορθογώνιες συν/νες και στην συνέχεια με το πρόγραμμα υπολογισμού εμβαδών με συν/νες, να υπολογίσει το εμβαδόν της έκτασης που έχει αποτυπωθεί.


 

 

ΑΛΛΗΛΟΤΟΜΙΕΣ


Σε όλες τις επιλογές υπάρχουν γραφικές οθόνες με σχήματα όλων των περιπτώσεων, οι οποίες μας κατατοπίζουν για τα δεδομένα που πρέπει να εισαχθούν για την επίλυση της συγκεκριμένης επιλογής.

Οι συν/νες των γνωστών τριγωνομετρικών καθώς επίσης των γωνιών και των πλευρομετρήσεων έρχονται αυτόματα (Ενημέρωση)
Το πρόγραμμα, μετά τους υπολογισμούς, μας ενημερώνει για την σωστή ή λανθασμένη εκλογή των θέσεων των τριγωνομετρικών και τις επιπτώσεις που έχει στην ακρίβεια της επίλυσης του προβλήματος.


 

 

 

 

ΔΙΑΝΟΜΕΣ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ

Εχουμε τη δυνατότητα διανομής εκτάσεων, οι οποίες έχουν ήδη εμβαδομετρηθεί από την επιλογή "Εμβαδόν με ορθογώνιες συντεταγμένες" ή να εμβαδομετρήσουμε σ'αυτό το σημείο και αν θέλουμε να αρχειοθετήσουμε κάποια έκταση, που έχουμε τις συν/νες της και στη συνέχεια να προχωρήσουμε για τη διανομή, έχοντας να επιλέξουμε μία από τις παρακάτω δυνατότητες:
1. Το χώρισμα να είναι πάνω σε κάποια κορυφή
2. Το χώρισμα να είναι πάνω σε κάποια πλευρά
3. Το χώρισμα να είναι προς κάποια διευθυνση (special έκδοση)

Με την επιλογή <1> εκλέγουμε την κορυφή από την οποία θέλουμε να γίνει η διανομή.
Στη συνέχεια εισάγουμε το εμβαδόν που θέλουμε να περικλείει την επόμενη (κατά την φορά περιστροφής των δεικτών του ρολογιού) κορυφή.
Το πρόγραμμα εμφανίζει στην οθόνη το οικόπεδο και την γραμμή διανομής, υπολογίζει συν/νες νέου σημείου και τις αποστάσεις του νέου σημείου από γνωστές κορυφές.
Με την επιλογή <2> εκλέγουμε μια πλευρά πάνω στην οποία δίνουμε την απόσταση του σημείου που θέλουμε να είναι σταθερό κατά την διανομή και στη συνέχεια γίνεται η διανομή όπως και στην περίπτωση <1> με επιπλέον υπολογισμό των συν/νων του αρχικού σημείου διανομής.
Με την επιλογή <3> εκλέγουμε μια πλευρά πάνω στην οποία θέλουμε να είναι το χώρισμα και στη συνέχεια ορίζουμε την διεύθυνση του χωρίσματος.

Αν επιθυμούμε να αρχειοθετήσουμε τα νέα σημεία που υπολογίσθηκαν από τις διανομές εισάγουμε την ονομασία που επιθυμούμε να δώσουμε φροντίζοντας να μην ταυτίζεται η ονομασία τους με κάποιο ταχυμετρικό σημείο (π.χ. Δ1,Δ2 κ.λ.π.).

 

 

 

ΡΑΠΟΡΤΑΡΙΣΜΑ στην Οθόνη - Εκτυπωτή

To πρόγραμμα αυτό αρχικά εκπονήθηκε για το ραπορτάρισμα των σημείων μιάς εργασίας στον εκτυπωτή. Κατόπιν εμπλουτίστηκε με την δυνατότητα ραπορταρίσματος των εργασιών στην οθόνη, κάτι πολύ χρήσιμο ακόμη και για τους χρήστες σχεδιογράφων, αφού μπορούμε να προεπισκοπίσουμε και να ελέγξουμε τη δουλειά μας (δυνατότητες zoom κ.λπ), προτού τη μεταφέρουμε στα ειδικά σχεδιαστικά προγράμματα για απόδοση (π.χ. GGCAD).

Εχουμε τις παρακάτω δυνατότητες για ραπορτάρισμα...
1 Από αρχείο ταχυμετρίας
2. Από αρχείο πολυγ/τρίας
3. Από αρχεία ταχυμετρίας και πολυγ/τρίας
4. Εκτός αρχείων



Εχουμε δυνατότητα επιλογής, οποιασδήποτε κλίμακας επιθυμούμε και μπορούμε να την αλλάξουμε
προτού προχωρήσει το πρόγραμμα για ραπορτάρισμα στον εκτυπωτή.
Επίσης έχουμε δυνατότητα επιλογής μιας συγκεκριμένης περιοχής για ραπορτάρισμα, δίνοντας τα όρια της περιοχής αυτής.
Τέλος επιλέγουμε μέσα από το πρόγραμμα μέγεθος χαρτιού που εισάγουμε στον εκτυπωτή με διαστάσεις σε cm
(20x20), (20x60), (30x20), (30x60) ή σε λωρίδες 20 cm ή 30 cm. απεριόριστου μήκους.
Πριν αρχίσει η εκτύπωση, παρέχεται η δυνατότητα για εποπτεία της εργασίας μας σε γραφική οθόνη
με δυνατότητες ψηφιοποίησης και zoom.

 

 

 

ΔΙΑΦΟΡΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Ο πίνακας των βοηθητικών προβλημάτων περιλαμβάνει αρκετές βοηθητικές εφαρμογές που συχνά παρουσιάζονται στη πράξη.
Επειδή τα δύο πρώτα βοηθητικά προβλήματα χρειάζονται σε πολλές εφαρμογές συνεργάζονται και με τα αρχεία ταχυμετρίας και πολυγωνομετρίας.
Τα υπόλοιπα βοηθητικά προβλήματα υπάρχουν και στις Γεωμετρικές Κατασκευές - αποτυπώσεις με μετροταινία, όπου συνεργάζονται με την ταχυμετρία.

 

 

 

 

ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ

Μέσα από τα μενού των εκτυπώσεων μπορούμε να αλλάξουμε τον επιλεγμένο εκτυπωτή καθώς και τη γραμματοσειρά εκτύπωσης, προσέχοντας στην τελευταία να έχει ελληνικούς χαρακτήρες και να στοιχίζονται οι αριθμοί.
Πατώντας το Χ διακόπτουμε ανά πάσα στιγμή την εκτύπωση.